Sisäinen työsi on aina sinun omalla vastuullasi!

May 31, 2024

 

Mitä tunteita ja ajatuksia otsikon lause sinussa herättää? Helpottaako se oloasi vai pahentaako se sitä? Toteamus on itseasiassa täysin neutraali.. Meistä jokainen on lopulta itse vastuussa omista tunteistaan, ajatuksistaan ja sisäisestä siivoustyöstä. Tämä tarkoittaa syvällistä vastuunottoa omasta henkisestä hyvinvoinnista ja kasvusta. Yhtäaikaa se ei sulje pois esimerkiksi avun pyytämistä haasteiden keskellä tai oppiläksyjen oivaltamisessa, pikemminkin päinvastoin! Kokemukseni mukaan tiellemme ilmestyy aina oikea auttaja/opettaja kun kasvumme sitä vaatii. Oma egomme saattaa kuitenkin nostaa sisäisiä rajoitteita pintaan. Avun pyytäminen kysyy nöyryyttä ja kykyä antautua... ja nehän ovat egolle punainen vaate!

Vain sinä itse tiedät, koska ja kenen apua olet valmis ottamaan vastaan vai pärjäätkö omin voimin. Koska luet nyt blogiani, oletan, että olet jollain tavalla kiinnostunut itsesi kehittämisestä ja itsetuntemuksen lisäämisestä. Kukapa meistä ei haluaisi parempaa elämänlaatua ja lisää levollisuutta tai onnellisuutta elämäänsä!

 

Vastuun ottaminen omasta itsestä voi olla iso sisäinen askel. On niin paljon helpompi ja tutumpi tapa uhriutua, syytellä ja katkeroitua. Olemme niin tottuneita siihen, että "joku" muu tietää paremmin mikä on meille hyväksi (auktoriteetti, vanhempi, opettaja, puoliso, pomo, guru, lääkäri, viranomainen, hallitus jne) tai "joku" muu antaa valmiit vastaukset ja kertoo mitä tehdä... valitettavasti luovutat oman voimasi itsesi ulkopuolelle, kun annat "jonkun" muun päättää elämästäsi. Annat tiedostamattasi hänelle vallan. Tämän alitajuisen ohjelmoinnin purkaminen ei käy yhdessä yössä. Vastuun ottaminen tarkoittaa väistämättä henkistä kasvua: aikuiseksi.

 

  • Vain sinä tiedät missä sinun rajasi menevät
  • On sinun vastuullasi vetää rajat suhteessa muihin ja omaan itseen
  • Vain sinä itse voit tehdä itsesi onnelliseksi tai kokea merkityksellisyyden tunteen

 

Etenkin viimeinen kohta on usein haastavinta ymmärtää ja tiedostaa.. olet ehkä (kuten olin minäkin) niin tottunut hakemaan onnea itsesi ulkopuolelta. Kokemus onnesta ja onnellisuudesta syntyy aina sinun sisälläsi kuten aivan kaikki muutkin kokemukset. Aina. Paljon riippuu siitä, miten annat asioiden ja ihmisten sinuun vaikuttaa. Miten iso merkitys ja valta on peloillasi ja toisaalta muiden mielipiteillä?Sisäisten askelten ja vastuun ottaminen vaatii aikaa ja moni hyötyy silloin rehellisestä reflektiosta esimerkiksi terapiassa, valmennuksessa tai vaihtoehtoisissa hoitomuodoissa. Sinä itse tiedät, mikä auttaa sinua parhaiten ja milloin olet valmis. Todennäköisesti alat alitajuisesti etsiä vastauksia sisäisiin ristiriitoihin jo ennen tietoista toimintaa. Silloin alat tuntea vetoa esimerkiksi self-helppiin, henkisen kasvun sisältöihin tms. ja pian huomaat jo ohjautuvasi juuri oikean kirjallisuuden pariin tai sellaisen auttajan pakeille, joka siinä hetkessä antaa työntövoimaa kasvullesi. 

 

OLETKO VALMIS ALOITTAMAAN SISÄISEN SIIVOUSTYÖSI? 

Avun pyytäminen on VASTUULLINEN teko. Oikeanlainen auttaja ymmärtää myös oman vastuunsa, eikä tuo asioita valmiiksi pureskeltuna, saati halua viedä sinulta oivaltamisen iloa! Oikeanlainen opettaja tai mentori ei pelkää nähdä sinun edistyvän/menestyvän itseään "pidemmälle", koska hän ymmärtää henkisen kasvunne nivoutuvan sisätasoilla yhteen. Kyse on aina laajenemisesta ja avautumisesta, joka hyödyttää kaikkia. Henkinen kateus on siksi turhaa (vaikkakin joskus tosi inhimillistä).

Jokin kummallinen "taika" siinä on, kun uskaltaa kertoa haasteistaan ääneen, asiat lähtevätkin selkiytymään tai sisäinen suunta avautumaan. Kun olet valmis kysymään kysymyksiä, olet myös valmis ottamaan vastauksia vastaan.

 

Valolla: Susanna

Haluatko tietää lisää yksilövalmennuksestani?

TUTUSTU VALMENNUKSEEN TÄSTÄ

Liity sähköpostilistalleni ja saat kuulla lisää oivalluksistani!

Liittyessäsi saat ilmaisen lahjan: maksuttoman 11 minuutin pysähtymisharjoituksen stressinpoistoon.